Fälttävlanstävling i Össjö

Klockan ringde 02.30 och jag fick nästan dra upp både Sara och Anna ur sängarna.
Trötta och allmänt sömndruckna efter tre timmars sömn packar vi ihop oss i bilen och kör till stallet.
Det är tacksamt att ha hästar som är både morgonpigga, eller rättare sagt nattugglor, och nyfikna på nya upptåg. Klockan 03.00 är alla fyra hästarna lastade och klara och vi rullar ner mot Ängelholm för fälttävlanstävling i Össjö.
Då startfältet var ganska litet behövde jag vara tidigt på plats för att hinna gå banan innan min första start och jag visste att tidsschemat var tight.

Fyraåringarna var på plats för att gå sin första hela fälttävlan. H90.
Först ut var jag och Anton, 8.00, inleder med en halvvinglig dressyr, och ett par missar, landade på 61%. Därefter var det byte av sadel och dags att hoppa fram.
Hoppbanan bestod av 8 hinder och 9 språng.
Han inleder med att hoppa helt suveränt över ettan, därefter var det ytterligare saker att titta på så han river tvåan grovt. Fortsätter sedan banan bra, och river ytterligare ett hinder i slutet av banan.
Enligt mig, en väldigt bra debut på utomhusbana!
Jag själv hade tippat på att Anton inte skulle orka mer än dressyr och hoppning för dagen så gissa om jag var förvånad när jag senare på dagen sitter upp för att värma till terrängen och han är pigg och taggad för nya uppgifter.

Terrängen var enligt mig relativt svår, ganska stor i kuperad terräng, men ändå väl avvägd för att vara en H90.
Anton går ut som ett nyligen avfyrat skott och hoppar banan felfritt med stort självförtroende, med endast ett par sekunder över tiden.
Det kändes helt fantastiskt att han mognat så mycket på otroligt kort tid . Han har hittat en riktigt bra galoppkvalitet för att ta sig an terrängen. Och även fast jag rider utan klocka nu för tiden i terrängen så hittade vi ett bra grundtempo. Så den dagen vi galopperar genom vattnet så går han in på tiden.
1705-0354-ossjo-XC--SaG-Anton

1705-0302-ossjo-XC--SaG-Anton

1705-0309-ossjo-XC--SaG-Anton

Näst ut för dagen var Empe, som går in och gör en mer stabil dressyr än Anton, även här några små missar, men helt klart godkänt. 62% blir hans resultat efter första momentet.
Därefter är det hoppning och mina förväntningar var ganska höga, jag visste att hinder nr åtta kunde vara ett tittigt sådant för mina fyraåringar, men Empe har ju varit så enormt kaxig hittills så jag funderade inte ens över det hindret när det gällde honom.
Han kommer in och hoppar fantastiskt till och med 4b. Sedan blev han matt. Första gången hittills jag upplevt att han blev trött.
Han petar hinder nr fem och sju. och sedan låtsas han vara rädd för hinder nummer åtta. Så i någon form av slalom-slowmotion-galopp kravlar vi oss över hinder nummer åtta, som han då river. 12 fel ut från hoppbanan, inte ett förtjusande resultat direkt, men läraktigt, och det är ju just det livet handlar om för unghästarna.

På framhoppningen till terrängen är Empe kanonfin och de timmar han fått vila i trailern har gjort gott.
Jag får positiv feedback om att jag sitter på en riktigt fin häst av en av de medtävlande, alltid roligt att få höra!
Väl ut ur startfållan så är han jättespänd, och den där slalom-galoppen hänger i ett par, tre hinder. Sedan släpper det lite mer.
Han hoppar otroligt stort över hinder nummer 6 & 7, så väl framme vid hinder nummer 8 hinner jag känna att han är mentalt blockerad. Han kastar sig åt sidan och jag stannar upp, fattar ny galopp och rider an igen, inga problem och hoppar den svåra linjen mellan 8 & 9 klockrent. Resten av banan flyter på betydligt bättre.

1705-0407-ossjo-XC--SaG-Empe

1705-0422-ossjo-XC--SaG-Empe

Tredje hästen ut, och sist i startfältet var Tassen, han gör en jämn och bra dressyr, med undantag för bockningar i mellangaloppen i båda varven. Får en ett resultat på 65%. In på hoppbanan känns han så avslappnad och fokuserad att jag inte riktigt rider utan blir mer som en passagerare. Hinder nummer tre är ett räck med en blå planka i, som enligt Tassen då var jättekonstig. Han stannar upp och kastar sig åt sidan, och eftersom piloten inte riktigt var på hugget så hann jag inte parera honom. En andra anridning och han hoppar över felfritt.
Därefter så får jag ett nedslag på hinder 4b då han kom lite nära, samt att han till hinder nr åtta blir tittig på samma sätt som Empe, men nu var jag mer närvarande själv och parerade honom hela vägen fram. Dock blev det inte en optimal anridning och han rev, hela hindret.
Så med ett stopp, två rivningar och tidsfel så kan ni alla räkna ut att vi la oss allra sist i resultatlistan efter dressyr och hoppning.

När det sedan var dags för terräng så gick han som tåget! Något spänd de första sprången men med bra galopp. Han levererade en felfri runda och avancerade ett par snäpp.

Summan av det hela är att mina fyraåringar har presterat helt fantastiskt! de visar att de är små krigare allihopa, på sina olika sätt. Nu har de en sak kvar att göra innan det blir lite sommarlov för deras del.
1705-0541-ossjo-XC--SaG-Tassen

1705-0560-ossjo-XC--SaG-Tassen

1705-0580-ossjo-XC--SaG-Tassen

Sist ut för dagen var Pelle, och veckan som varit har han inte fått gå dressyr inomhus utan han är riden ute, både på ridbana och i skogen, eftersom han i Gärds taggade igång alldeles för mycket.
Det är en helt ny häst vi lastar ut för dagen, Han är lugn och koncentrerad och jag har fantastisk känsla på framridningen. In på banan levererar han ett riktigt bra travprogram, lägger in en liten taktmiss i skritten, fortsätter sedan traven riktigt bra och belönas med flera 7’or och 7,5’or. Galoppen inleds också med 7,5. Men när det är dags för längning kan han inte hålla sig längre utan busar till det. Han sansar sig sedan och levererar åter igen en riktigt bra förvänd galopp, denna gången åt höger. Vi avslutar sedan programmet med en bra trav, men en sned halt.
Inför hoppningen ändrade vi också taktik då vi upplevde honom nonchalant under förra tävlingen då hindren kändes för låga. Så vi hopar fram flera språng på låga hinder, därefter går vi in på banan.
Han hoppar hinder 1-7 riktigt bra, blir lite spänd i anridningen mot hinder nr 8 och river den, sedan tyvärr även ett nedslag på hinder nummer 9.

Det känns som att vi är på helt rätt väg med Pelle för att ha ett bra koncept i vår uppvärmning för att kunna prestera så bra som möjligt. Det ska bara befästas.

Terrängstart. Även Pelle lite spänd de tre första hindren, sedan var det som bortblåst och han levererade en suverän runda inom tiden. Här finns inte så mycket mer att säga. Han är otroligt kvicktänkt, hinderklok och täcker upp distanserna bra.
Nu blir det steget upp i 1* klass. 1705-0615-ossjo-XC--SaG-Pelle

1705-0660-ossjo-XC--SaG-Pelle

1705-0672-ossjo-XC--SaG-Pelle

Det här inlägget postades i Dairy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *