Den efterlängtade clinicen för Patrik Kittel

Nu sådär ett par dagar efter clinicen har jag kunnat smälta det som faktiskt hände.
Jag såg det direkt som ett nederlag och var väldigt besviken över situationen som jag hade så höga förväntningar på.
För er som inte var på plats och såg hela händelseförloppet så ska jag ge er en liten förklaring.

03-1705-1707

Arrangemanget ägde rum i Billdals Ridklubbs stora ridhus. Dressyrstaket, blommor, skärmar, projektorer, högtalare och publik. Clinicen hade allt.
Jag hade turen att få rida tillsammans med Carl Hedin som är en otrolig glädjespridare, precis som Patrik Kittel. Men för oss gick det inte riktigt som förväntat. Carl satt på en otroligt fin femåring och jag hade med min fantastiska Kvadrat, som är så lugn, cool och totalt okomplicerad. Men, efter att ha skrittat fram inne på arenan blev han helt plötsligt jätterädd. Skräckslagen. Inte för publiken utan för de vita skärmarna som stod uppställda längs den bortre långsidan.

Patriks grundplan med att vi skulle fokusera på övergångar, grundridning och kontakten till bettet fick sig en helomvändning.
Om vi säger så här, det är inte alla som har blivit ledda till häst av Patrik, men jag och Kvadden har.
Vi fick fokusera på att få hästarna trygga på banan, även Carls häst var otroligt spänd.

04-1705-A053

För publiken blev det istället en lektion i Patriks sätt att få hästarna trygga och lita på sin ryttare, hur man hanterar problemlösning, för visst har vi alla stött på dessa problem i våra hästliv.
För mig lärde jag känna en sida hos min häst jag aldrig sett innan. Min annars så okomplicerade häst var fruktansvärt rädd och ville bara fly till en början, och det var inte bara en gång han stod på bakbenen.

04-1705-A143

Nyckeln vid sådana här situationer enligt Patrik är att få hästen trygg och avslappnad på den delen av ridbanan där den inte är rädd eller spänd, för att sedan, genom att rida volter som successivt förflyttas mot det läskiga, att sedan därifrån rida svag öppna samt skänkelvikning, och att ha hästen ställd ifrån det den är rädd för, och på så vis få den att passera det som är obehagligt. Men att göra detta långsiktigt, man kanske inte kommer förbi det läskiga idag, kanske inte imorgon heller, men man kanske kommer något närmre steg för steg.

Jag och Kvadrat lyckades emellanåt att visa de kvalitéer vi besitter, men långt ifrån allt kom fram. Det hela blev kanske inte riktigt vad jag hoppats på, men det blev slutligen ett väldigt bra träningspass för oss i miljö, tålamod och förtroende.04-1705-A249

04-1705-A027

04-1705-A022

Jag skulle gärna vilja återuppta det här ridpasset för Patrik, och hoppas att den möjligheten ges längre fram.
Det viktigaste budskapet i det hela är att man kanske inte alltid har en bra dag, det gäller både häst och ryttare, och då får man träna utifrån de förutsättningar som finns. Skapa trygghet och harmoni i samband med din häst, det är inget som kan tvingas fram.

Ett stort tack till Dressage Tour och SAAB för att jag fick vara med.

Det här inlägget postades i Dairy. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den efterlängtade clinicen för Patrik Kittel

  1. Marie Olofsson skriver:

    För mig som åskådare var er grupp den mest intressanta! Ofta på clinics så händer det inte så mycket och även om tränarna försöker förklara sina lösningar på den här typen av problem så blir det ju bara rent teoretiskt! Det syntes att ni är erfarna så det var nog ingen som trodde något annat

  2. Anna Axenbjer skriver:

    Hej ,
    Jag kan bara hålla med ovan inlägg. Din delaktighet i en intressant clinic, gjorde min dag. Att sitta som åskådare och se proffsen rida och blotta ev problem ger mig som hobby ryttare så väldigt mkt mer än när allt går perfekt. Dressyr är för mig det vackraste som finns. Har en väldigt fin häst men som varit stökig och där tillit är nyckelordet vilket jag fått lära mig av bl.a. Niklas Lindbäck. Ni fälttävlans ryttare har mkt att lära oss dressyrryttare. Stort tack !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *