Ett år som passerat

Mycket händer på ett år.
Det har det såklart även gjort här.

För ganska snart exakt ett år sedan lämnade jag Tvååker och flyttade hem till Lundahgen igen.
Varför? av flera olika anledningar såklart, men den största var att jag höll på att köra mig själv rakt in i väggen. Jag förstod det nog inte riktigt själv till en början, precis som det är för de flesta när de ”går in i väggen”, om jag förstått det hela rätt.

Jag är otroligt tacksam för de medmänniskor jag hade runt mig där och då, och som hjälpte mig på alla olika sätt och vis att komma ur det.

Jag är ändå tacksam för den prövotiden i livet, jag lärde mig otroligt mycket. Det som hände under den här perioden var att jag tröttnade på att satsa på mina hästar, jag tröttnade på hästar över huvud taget.
Jag gjorde absolut mitt jobb, men det var inte mer med det, jag hade inte mer att ge.
Efter en tid så insåg jag att jag inte levde som jag lär.
Du ska ha häst för att det är roligt, du ska tävla för att det är kul och att det ger dig glädje.
Min glädje var försvunnen.

Jag släppte ut mina tävlingshästar på bete hos min mamma, de fick helt enkelt en längre naturlig paus.
Under tiden undervisade jag, eller red mest ut i skogen. Jag åkte häst de dagar jag fann lite lust.

Jag fick frågor om mina hästar var skadade, eller fick jag ens frågor, det var mer ”vad har hänt med dina hästar?”, eller varför jag inte tävlade.
Jag ville helt enkelt inte. Glädjen var borta, jag hade ingen energi.

Jag red Lag SM, laget tog guld. Det var kul. Inte guldet i sig, utan gemenskapen. De där glada härliga tjejerna och killarna som rider för att det är roligt. För att vi älskar våra djur.

Jag bestämde mig sedan, ganska sent att åka med tre av hästarna till Strzegom i Oktober. Jag valde att gå ner och rida en lägre klass med Kvadrat, och gå upp en klass med Kaminskij. Alla tre gick 3*, ja Caliber var med han också.

Mina hästar gjorde en fantastisk tävling. Och jag är säker på att det berodde på att jag åkte dit utan press och förväntningar.
Kaminskij slutade tvåa, Kvadrat nia och Caliber 21a av 75st.
Det var 8 ekipage felfria inom tiden i terrängen, jag var tre av dem.

När jag kom hem från Polen red jag sedan en hopptävling med Koordinat, 110cm och 120cm, bara för att det skulle vara roligt. Han vann båda två.

Jag presterar inte om jag inte känner glädje.
Att vara i eliten och hela tiden behöva bevisa för alla att man har där och göra är otroligt påfrestande och man tar ibland beslut man inte är så stolt över.
Under min tävling i Polen bestämde jag mig för att 2020 skulle bli ett mellanår. Ett år där jag tävlar det jag vill och känner för, och för att det passar mig och mina hästar.

Sedan kom Covid 19, Corona. Hela ryttarsverige blev galna för att de inte kunde tävla.
Jag brydde mig inte. Lägligt och passande för min del faktiskt, jag skulle ändå ha ett mellanår.

Istället har jag hittat en hopptränare till, som jag har fått otroligt bra förtroende för. Jag har också tränat flera gånger för Bo Jenå, jag har debuterat Prix St. George nu när tävlingarna kom igång. Något jag aldrig trodde skulle vara möjligt med Koordinat.
Och nej, våra poäng är inget att skryta med, men jag gjorde det för att jag kunde, och för att det var roligt.
Att det är långt kvar för oss att sprattla runt som de riktigt fina dressyrhästarna gör, gör inget för mig. För jag kan göra så mycket annat med min häst än vad de kan. Tillexempel rida runt i full fart i skogen barbacka i grimma och grimskaft. DET är roligt!

Arkivbild på mig och Kaminskij i våra glansdagar.
Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Två fullspäckade veckor har passerat.

I en hytt, raklång över båda bäddarna ligger jag just nu. Vi lämnar snart Ystad och jag är på väg mot Swinojscie för att sedan ta mig till Sopot.

Om vi spolar tillbaka tiden lite, eller exakt två veckor. Då var jag och bästa Gabban på resande fot söder ut, då mot Radolfzell i södra Tyskland. En helt magiskt vacker och unik tävlingsplats.

Med oss dit hade vi Dino och Caliber, Caliber som debuterade CCI3*-S och Dino som behövde en extra runda i terrängen inför kommande 4* tävling. Här mötte vi också sommaren och inledde tävlingen med att bränna oss, eller främst jag som somnade i 1h i solen.

Själva tävlingen blev en form av mellanmjölks-tävling. Inte riktigt lika bra som riktigt mjök, alltså röd mjölk, eller fet lantmjölk. Men gav ändå mersmak.
Dressyren var okej med en del missar, terrängen var utmärkt med avancemang på över 10 placeringar för båda hästarna. Sedan fick jag bara ta lärdom av hoppningen.
Att hoppa inne på ett torg ska lixom vara första gången någon gång. Nu är det avklarat och jag har fått med mig många bra intryck och reflektiktioner. Framförallt kommer jag att åka tillbaka hit. Så unik tävlingsplats.

Helgen därefter, det vill säga den som nyss passerat, passade jag på att skicka av en underbar kombinerad inflytt- och födelsedagsfest. 30 glada festprissar slöt upp från störrre delen av landet och åtminstonne en tredjedel orkade hänga i in på morgonkvisten. Tur också att flera sov över så jag slapp städa allt själv! Tack.

Så. Nu hänger jag här i den lätt klaustrofobiska hytten, båten har precis lämnat hamn och jag har en resa på 7,5h framför mig. Själv. eller ja, om jag nu inte skulle få för mig att hänga i baren som ett ”djur i bur”-objekt för de polska lastbilschaufförerna.
Vid närmare eftertanke så är hytten fantastiskt fin.

Helt ensam är jag faktiskt inte. Jag har med min tre hästar också. Caliber som ska gå ännu en CCI3*-S och Dino och Kvadden som ska gå CCI4*-L, med mål att sätta kval till EM med Dino, Kvadden är klar sedan i höstas.

Nu ska jag försöka sova några timmar innan jag ska köra de där härliga åtta timmarna genom Polen.
God natt.

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Strzegom April2019

Vilken vecka, vilket team, vilka tävlingar!

Snart på väg över till Danmark med Puttgarden-färjan, resan rullar på bra och Dennis har orkat köra på bra under natten.

Årets första fälttävlan har gått bra, riktigt nära på fullträff och seger med Dino, men vi nådde inte hela vägen fram. Det är just detta som är tjusningen med sporten. Det är verkligen inte över förrän sista ekipaget är i mål.

Dressyren inleddes i torsdags för Caliber och Top Girl (Luddan).
Caliber gjorde en av sina bästa rundor, och med tanke på hur spänd och stressad han var förra året känns det som att han mognat mycket över vintern, något som även skulle visa sig resten av tävlingen. Sedan spelade det nog en stor roll att han gick dubbla pass både onsdag och torsdag.

Efter ett något spänt men ändå stabilt program belönades han med 66.63% av de båda domarna och en 16e plats av 27 startande inför terrängen.

Samma framridningskoncept använde jag på Luddan som även hon kändes riktigt bra, framförallt de sista 20 minutrarna innan start.
På banan fick jag tyvärr tre stora missar, varav två var i upptagningarna i galoppen, något som faktiskt fungerade ypperligt på framridningen. Det var alltså något hon hann glömma under de 150 metrarna det var att gå mellan framridning och tävlingsarena. Dessutom så går hon gärna genomgående och klapprar med tänderna, något domarna inte ger extra stilpoäng för. Tyvärr. Hon fick 64.38% och en 22a plats inför lördagens terräng.

På torsdag eftermiddag gick vi, jag Vanessa, Dennis, Gabriella och Latis terrängbanan. Vi gick den CCI2*-S, dvs Luddan och Calibers bana. Den såg helt fantastisk ut, bra komma igång-bana men med tre riktiga frågor i slutet med böjda spår och smalhinder. Kul!

Fredag.
Dino och Kvaddens dressyrdag.
Dino först ut och han levererade ett jämnt, men något matt program, belönades med 68.8% och en 7e plats inför terrängen.
Kvadden kändes helt magisk på framridningen, men den blev nog några minuter för lång för jag lyckades inte behålla spänsten inne på banan, och det kändes lite som ett platt fall. Duktigt förvånad blev jag sedan när han gjorde ett galoppombyte precis framför domaren. Inga pluspoäng för det, utan stort avdrag istället. 65.34% och en 13e plats av 45 inför terrängen.

Efter dressyren passade jag på att gå banan med Judit som också var med nere. Hon och Kaminskij gjorde en fin dressyr under torsdagen och ligger väl med i resultatlistan i samma klass som Caliber och Luddan.
Under tiden jag går banan och taktik-snackar med Judit roddar Vanessa och Gabriella med allt i stallet.
Caliber och Luddan fick vilodag då de var ganska trötta efter dubbla pass de tidigare dagarna.
Jag gick även banan för CCI3*-S som även den såg riktigt bra ut, speciellt inbjudande vattenhinder som skulle passa Dino perfekt.

Men vad hände egentligen med hela teamet på eftermiddagen? Solen sken, ca 20 grader och riktig sommarkänsla.
Efter att ha lunchat hästarna så tog även vi lunch, sedan skulle vi alla bara smälta maten och vaknade en si så där fyra timmar senare. Fyra timmar!! Det är ju inte klokt. Det blev lite mer kvällsjobb för tjejerna, och jag fick gå banan ännu en gång.

Lördag morgon och gameday!
Vanessa och Gabriella körde igång vid 06.00 och jag strax efter. Promenad, brodda, knoppa och förbereda stod på deras schema. Gå banan stod på mitt.
Uppsittning på Caliber kl 8.30 var det som gällde. Sedan var det ett hektiskt schema som följde.

I mål felfri inom tiden med Caliber (magisk runda!!) Jag joggar av några varv innan jag sitter av för att byta träns mot grimma. Vanessa rycker skydden och Gabriella tar av sadeln. Sedan sluter Dennis upp som även är fotograf den här tävlingen, och vi börjar gemensamt kyla Caliber. Efter första kylningen kollar jag klockan, dags att gå till nästa häst.

Jag o Vanessa tar oss tillbaka till stallet Dennis och Gabriella fortsätter med kylning.
Jag sitter upp på Luddan, Vanessa klär på Dino så han är redo för start.

Efter en kanonrunda på Luddan, var även hon felfri inom tiden precis som Caliber, (att ha händerna fulla har fått en helt annan betydelse den här helgen). Luddan var verkligen en pansarvagn.
I mål börjar samma procedur igen, nu har dessutom Gabriella hunnit bort med Caliber, kylt benen på honom och hunnit tillbaka och står nu redo att ta emot oss i målområdet.

Dags för häst nr tre, hinner få i mig en bar och en flaska vatten på väg till Dino. Väl i stallet tar jag fem minuter att bara fokusera på banan, för helt plötsligt hade vi gott om tid! Om man nu kan räkna tio minuter som gott om tid.

Dino flyger runt terrängen, lite över tiden, som sedan visade sig vara snålt satt och svår att klara. När vi går i mål har vi därför hittills snabbast tid. Dino klättrar två placeringar inför banhoppningen och ligger nu femma.

Sist ut, Kvadrat. Även han gör en kanonrunda, en sekund långsammare än Dino, men även han är en av de snabbare klassen, och han klättrar till en 9e plats.

Fyra felfria rundor i årsdebuten! Värt att fira!
Jag lagade mat och tjejerna tog hand om hästarna på bästa sätt!
Något som verkligen märktes på söndag morgon när det var dags för vet.check. Alla fyra dansade galant genom besiktningen.

Hoppning, Luddan först ut. En runda vi helst glömmer. Kul med pigga och fräscha hästar ja, men här gick det över styr. Hon blandade fina bra språng med totalt kaos. Hem och öva helt enkelt!
Men, det fina i den här katastrofrundan är att Luddan officiellt är tillbaka efter sin skada juli 2017. Där hon efter operation hade en riktigt dålig prognos om att kunna komma tillbaka som ridhäst. Men här är hon! Vild och galen, och frisk. Jag ska bara tämja henne först!

Calibers tur. Och OJ vilken runda han gjorde! Hoppade kanonbra, men tappade tyvärr lite fokus in på linjen mot trekombinationen, så han rev inhoppet. Jag fick även 0.8 fel för två sekunder över tiden, men det gjorde mig inget, utan det viktiga var att han behöll fina språng.
Caliber avslutar tävlingen på sin 16e plats, och är nu även kvalad till CCI3*.

Näst på tur, Kvadrat, går in och levererar en helt fantastisk runda. Felfri, med en sekund över tiden, han kommer i alla fall behålla sin 9e plats!

Dinos tur. Han känns magisk!
Går in på banan, känner i anridningen till ettan att jag har lite loj och platt galopp. Försöker korrigera det men blir för fast i handen. Han river. Jag blir förbannad. Rider därefter en av mina bästa rundor någonsin. Inom tiden. Men vad gör det.

Dino halkar ner till 8e plats. Kvadden ligger sexa. För att klättra till femteplats med Kvadden och få rida in på prisutdelning krävs det att ledarinnan har mer än sju fel. Något som aldrig kommer hända. Eller?
Men det händer. Hon får dessvärre ett stopp och tidsfelen tickar.

Helt klart en av de mest spännande avslutande hoppningarna jag varit med i.
Så, hemåt med två hästar placerade topp 8, varav Kvadden blev femma. Dessutom så har det varit min födelsedag hela dagen, kan knappas bli bättre.

Så dubbelt Grattis till mig och hästarna.
Och tusen tack teamet!!
Utan er hade den här veckan inte gått ihop!

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Säsongens första.

Resan har börjat och jag befinner mig just nu i passagerarsätet på lastbilen på väg mot Luhmühlen och delmål ett på resan mot årets första fälttävlan.

Med i bilen har jag Gabriella och hennes pappa Dennis som agerar chaufför. Dessutom har vi fått följe av Vanessa som ska beta av en del av sin praktik den här veckan. Hon har redan avverkat två veckors praktik med mig på gården i Varberg, och WOW vilken tjej!!

Vi styr lyxbussen mot Strzegom för att starta upp säsongen med Kvadrat, Koordinat, Caliber och Top Girl.
Just det, Top Girl, eller Luddan som hon kallas till vardags är med. Hon gör comeback på fälttävlansbanan efter snart 2år med rehab och en mycket kritisk prognos om att över huvud taget bli ridhäst igen efter en skada i Falsterbo 2017. Nu håller vi tummarna för att alla förberedelser gett resultat.

Nytt för i år är att fälttävlan fått 5* status, precis som hoppningen och dressyren har. Nivåernas benämning har alltså höjts. Detta innebör alltså att drömmen och att rida 4* redan är uppnådd, istället är siktet nu mot 5*.

Den här helgen startar mina hästar startarupp lite lägre än de slutade, så Kvadrat och Koordinat börjar på CCI3*-S, dvs gamla 2* nivån, Caliber och Luddan startar upp på motsvarade den gamla 1* nivån.

Vi hoppas på soliga dagar och riktigtbra tävlingar!
Följ oss på instagram under: lundahageneventing eller hållutkik här för uppdateringar under helgen.
Ni kan också kika in på Gabriellas blogg : https://nouw.com/gabriellasvensson för att få en inblick i hur det är att grooma dessa fyra fantastiska hästar,och den asgrymma ryttaren 😉

Kan vi få det här vädret på denna resan med tack!

Vanessa och Latis tar resans första etapp med ro.

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Lika klyschigt som det låter.

Nytt år, nya möjligheter.
Efter ett bra tävlingsrikt 2018 startar nya året upp med stora förändringar.
I skrivande stund är jag installerad och så klar det bara går för kvällen i min nya lägenhet.

Jag och hästarna, nästan alla i alla fall, har idag flyttat ner till Tvååker i Varberg för att ha möjligheten att utveckla verksamheten, men framförallt att ha (nästan) alla hästarna under samma tak.
Vi kommer nu hyra in oss på Kerstin och Håkans fina anläggning och i och med flytten har jag mycket närmre till terrängbanan vilket ökar mina träningsmöjligheter. Avståndet ”hem” är fortfarande bra, vilket gör att jag inte behöver tappa mina underbara elever.

Med ner till Varberg har Dino, Kvadden, Pepsi, Caliber, Luddan, Tassen, Calanda och Bambi flyttat. Den sistnämnda är det senaste tillskottet i stallet. Ett nu femårigt fullblod som ska skolas om till ridhäst med förhoppningarna att gå fälttävlan i vår.
Calanda är en hopphäst som jag haft sedan i somras, mer om henne i nästa inlägg.

Empe är utlånad till någon gång fram i vår till Gabban med familj, tanken är att han ska ge henne en skjuts på väg tillbaka i sadeln sedan en lång tids skada på hennes förra häst. Mårten stannar ”hemma”, dvs hos mamma och pappa. Han kommer att ridas och utbildas av min vän Sofia, något jag är helt säker på kommer gynna oss alla tre.

Mycket logistik kvarstår, men det är med spänning och förväntan jag kliver in i det nya året.

Ett litet Ps är att Kvadrat avslutade 2018 som högst rankade nioåriga fälttävlanshäst i Sverige.

Publicerat i Dairy | 1 kommentar

Mot säsong 2019

Häromdagen kom det glädjande beskedet att jag är uttagen i fälttävlanslandslagets utmanartrupp i för 2019.
Detta är överlägset den största samling ryttare sverige haft någonsin. 9 stycken i spetstruppen och 10 stycken i utmanartruppen. Vi är dessutom flera ryttare som har mer än en häst på nivån så det kommer bli en tuff säsong för att få en plats på EM nästa år.

Nu är det dags att börja lägga planen inför nästa år, jag ska i samråd med Anne lägga en plan för varje häst och så sakta börja förbereda vinterträningen.

Ikväll är det Janne Jönsson Invitational Indoor Eventing i Flyinge som gäller. Med mig harjag Caliber, så nu får vi se om det blir flipp eller flopp.. Nivån på hinder ska motsvara 1* nivå.
Håll tummarna!

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Pepsi – The crosscountry machine

Som ni redan vet spontanköpte jag och min vän Sofia en häst för ganska exakt 6 månader sedan.
6 månader var tiden vi skulle ge detta spontanköp, för att se om det var något att ha, eller snabbt passera vidare.

De flesta som känner mig, eller följer mig via sociala medier vet att jag sällan ger upp och att jag älskar att göra skillnad.
Pepsi är ”skillnad”.
En häst jag upplever aldrig varit tillräckligt bra nog hos någon annan. Bara en i mängden. Han är inte bra nog just nu hos mig heller. Men skillnaden här är att jag älskar honom, kanske inte mer än vad Sofia gör, för han har gett henne självförtroendet tillbaka, och det kan ingen ta ifrån Pepsi. Men jag tror att han känner vår kärlek till honom som individ.
Pepsi, hästen som knappt gick att sitta upp på när vi köpte honom. Hästen som såg ut som en lätt undernärd vinthund. Hästen som blev stressad så fort han kände skänkeln. Hästen som flydde i ren panik när han rev. Men han är fantastisk. Svår, men fantastisk.

Han har en lång väg kvar för att bli”något” men hittills har han bevisat att han vill. Han får utlopp för all sin energi, och han vill göra rätt och vara till lags.
Han har gått några fälttävlasstarter, och har varit felfri i terrängen i alla utom en. EN.
Han är en maskin i terrängen, och den gången han inte var felfri var för att någon (dvs jag) inte lärt honom hoppa smalhinder. En träning senare och han prickar precis allt.

Han gick CCI1* klass i Strzegom för en vecka sedan. Felfri på hinder i terrängen, endast 2 sek över tiden och jättefin i hoppningen sista dagen, trots två nedslag.
Han avancerade från näst sista plats i dressyren till två utanför placering när tävlingen var slut. Det var 45 starter.

Så, ni kan gissa att jag är sporrad till att träna en himla massa dressyr i vinter med den här grabben! Och ja, han stannar i minst 6 månader till!

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

En trestjärnig säsong

Det här året har gått i Kvadrats tecken.
Hästen som i början på säsongen fick prova vingarna som trestjärnig häst för att resten av året bevisa om och om igen att han är min blivande mästerskapshäst

Efter hans debut i Wiesbaden så fick han gå en CIC2* klass i Sverige, SM för seniorer där han blev fyra. Därefter har han gått CIC3* i Strzegom (Polen) och i Haras National du Pin (Frankrike), vi ingick i Nations Cup-laget under båda tävlingarna, förlaget gick det sådär men vi var både bästa och näst bästa svenska ekipage under dessa tävlingarna.

Därefter tog vi klivet upp på CCI3* nivå, första gången i Sopot i September med mål att kvala inför kommande mästerskap.
Vi blev trea i klassen med personbästa i dressyren och felfri hoppning, dock en stor miss i terrängen på grund av mig som höll i handbromsen, så inget godkänt kval trots topp-placering.
Fem veckor senare gjorde vi det igen i Strzegom. Förra veckan faktiskt.
På pappret inte en lika bra tävling, men känslan i både dressyr och terräng vår obeskrivligt bättre än i Sopot.
Vi klarade vårt kval för EM som går nästa år i Tyskland, Luhmühlen, min favoritplats!
Där med var årets stora mål avklarat.

Nu har han intagit en veckas vila, och kommer fortsätta med semesterlivet fram till December. Endast uteritt ett par dagar i veckan är det som gäller, det är han värd efter sin livs bästa säsong!

Tack min fina häst!

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Tillbaka på trestjärnig nivå!

Vägen hem från tävling, speciellt långväga sådan, går extremt mycket lättare med en bra runda i ryggen.
Jag åkte ner till Wiesbaden med en tvåstjärnig häst, nu åker jag hem med en trestjärning.
Kvadrat har visat enorm kapacitet under helgen. Inledningsvis gjorde han ett okej dressyrtest, det innehöll fyra stora missar, kostsamma sådana. Vi visade inte vår rätta nivå här. Jag åkte ner med vetskapen att han ibland förekommer mig i den förvända galoppen och på så vis slår om till rättvänd galopp. Dessa missar har dock hållt sig borta det senaste, men tyvärr kom ett sådant ”icke önskvärt byte”. Dessutom är våra byten ej helt befästa från höger till vänster, så det visste jag att jag inte skulle kunna uppnå ett högt poäng. Men tyvärr hade jag redan ett par andra missar i traven och skritten.
Kvadrat är en häst med en hög lägsta nivå, belönades ändå med 64%.

I hoppningen blev han spänd men lyssnade ändå, vi fick ett nedslag på räcket ut ur trekombinationen, men en tidigare ryttarmiss kunde ha gett oss ytterligare ett. Hade han varit så här spänd för två år sedan hade jag fått utgå, så under omständigheterna är jag väldigt nöjd.
Det var dessutom den största arena han varit på, stor gräsarena med tält och läktare precis runt hela banan.

I terrängen var han en tiger! Så målsökande och enkel att reglera. Felfri och 21sek över tiden på en bana som är känd för att inte klara tiden på. Jag red dessutom utan klocka då planen var att ge honom en bra upplevelse, inte jaga klockan. Min plan höll, och jag hade en pigg häst in i mål.

Att det sedan räckte till avancemang från 8e plats till 5e placering gjorde det inte sämre!

Bilen rullar nu lätt hem mot Sverige.
Länge leve Kvadrat, från Kronprins till Kung!


Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar

Ny häst

Under tävlingarna i Strzegom köpte jag, tillsammans med Sofia Berglund en häst.
Han köptes på video från en ryttare i Belgien, och nu har han varit i Sverige i ca 6 veckor.
Han är 9 år, e. Excenel V – Casantos och heter E Zevit, men går under smeknamnet Pepsi. Det är en hopphäst som gått 130-140cm.
Det är en känslig, pigg ovh modig häst, och det ska bli spännande att se vad han kommer kunna åstakomma på terrängbanan. Men det behövs en hel del dressyrjobb, det där med att kunna trava efter att man galopperat är tydligen svårt. Skritt är också en gångart.

Min treåring Mårten och Pepsi har funnit varandra riktigt bra.

Varje morgon tar han ett par varv i galopp i hagen.

Publicerat i Dairy | Lämna en kommentar